dinsdag 19 maart 2013

Guido's gedachten #2 - Lokkertje

Door Guido Lek

Het natuurlijk evenwicht. Denk na over de inrichting en het beheer van het landelijk gebied

Grappig dat juist een opleiding bos- en natuurbeheer een belangrijk misverstand gebruikt als lokkertje. Bovenstaande slogan is een reclame link naar opleiding bos- en natuurbeheer in Velp.

Inhoudelijk klopt dit lokkertje niet, want natuurlijk- of ecologisch evenwicht bestaat niet. Iedere bioloog of ecoloog weet dat wel. Toch?! Soorten onderhouden complexe relaties waarbij zij vaak samenwerken voor ieders eigen voordeel. De omstandigheden waarbinnen die relaties succesvol zijn, veranderen constant. De soort die zich aanpast, plant zich nog altijd voort. De soort die zich niet kan aanpassen en in zwaar weer komt door de veranderde leefomgeving gaat in aantal achteruit en -of- sterft uit. 


In het spreken over natuurlijke processen, maar ook in boeken over persoonlijke spirituele groei, duikt evenwicht zoeken en balans vinden op. Zelf denk ik dat dit een typisch tweebenersperspectief op de werkelijkheid is. Met veel vallen en opstaan hebben we ons evenwicht gevonden en leerden we lopen. Met dat verheven overzicht blijven wij graag in balans. 


Ik denk dat dit een mooie kloppende en lokkende slogan kan zijn: Tuinieren voor biodiversiteit. Denk na over de inrichting en het beheer van het landelijk gebied.

1 opmerking:

  1. Hallo Guido,

    Zoals beloofd heb ik jouw blog voorgelegd aan de opleiding Bos en natuurbeheer. Zij geeft aan dat je je inderdaad kunt afvragen of er zoiets bestaat als ‘het natuurlijk evenwicht’, of je dit, áls dit al bestaat, als beheerder moet bewaren en hoe dan. Deze vragen komen tijdens de opleiding aan de orde. Daarbij legt de opleiding de nadruk op het vormen van een eigen visie van de student. M.a.w. we hebben mensen in huis die hier inhoudelijk verschillend over denken, dus ook zoals je in deze blog omschrijft. Wat ons betreft is de slogan dus geen fout lokkertje, wel een tekst die prikkelt. Mocht je inhoudelijk willen verder discussiëren, dan verwijs ik je naar bijvoorbeeld een van onze lectoren: John Janssen (John.janssen@wur.nl)

    Vriendelijke groeten,
    Simone Ooms
    Webredacteur Hogeschool Van Hall Larenstein

    BeantwoordenVerwijderen