vrijdag 22 maart 2013

Guido's gedachten #3 - De oorsprong van taal


Door Guido Lek

Afgelopen maand gaf Studium Generale Groningen een lezingenserie over de oorsprong van taal. Een prachtig affiche van een roepende Tarzan met Jane in adoratie aan zijn zijde, trok zo de aandacht van publiek. Ik zag alle vragen rond de oorsprong van taal in dit beeld van Tarzan en Jane beantwoord.

Dat kwam toevallig zo: eerder hoorde ik op de radio Bart Plantinga, de auteur van Yodelen in Hi-Fi, vertellen dat Johnny Weismüller, die Tarzan speelt en van huis uit goed kon jodelen, zelf de Tarzanroep had voorgesteld. Die Tarzan roep is dus een jodel! Vervolgens vertelde de auteur, dat jodelen oorspronkelijk uit Afrika komt.

En zo bracht dat beeld op het affiche mij op het volgende idee over de oorsprong van taal: Tarzan als mens tussen de dieren krijgt met zijn oerkreet de aandacht van de dieren in de jungle en van Jane! En menen biologen niet dat spraak is begonnen met contactroepen?

Op een BBC-documentaire zag ik hoe bosjesmensen al jodelend tot op de dag van vandaag contact houden. De contactroepen die onze voorouders maakten, werden als jodelen een fitnessindicator. Dat betekent dat jodelen aantrekkelijk of sexy voor het andere geslacht is geworden. Wie goed kon jodelen had een grotere kans aantrekkelijk te zijn voor het andere geslacht en dus werden die
genen doorgegeven. Misschien kon jodelen spraak worden? Wie als verliefde oermens nog niet met een openingszin kon komen probeerde het vast met een serenade. Jodelahiti!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten