maandag 20 februari 2017

Natuurspoorjournaal #99 - Nerts

Tijdens mijn lezingen over marters wordt me vaak gevraagd of boom- en steenmarter met elkaar kunnen kruisen. Het antwoord is: nee (voor zover ik weet). In het boek Marder, Iltis, Nerz und Wiesel (Haupt Verlag) las ik dat Europese nerts en bunzing wel met elkaar kunnen kruisen. Nu zal dat geen schering en inslag zijn, al is het alleen omdat de Europese nerts zo goed als verdwenen is uit Europa. In Frankrijk, Spanje en de Baltische Staten resteren nog kleine populaties. 

Habitat van Amerikaanse nerts in de Lausitz, met wissels van nestjongen. (Duitsland)
Daar is in grote delen van Noord-Europa, onbedoeld of ongewenst zo je wilt, de Amerikaanse nerts of mink voor in de plaats gekomen. De soorten lijken sterk op elkaar. De Amerikaanse nerts is een beetje groter en zwaarder (het zal ook niet!) en heeft alleen een witte kin. De Europese nerts heeft ook nog wat wit rond de bovenlip.

Door Amerikaanse nertsen aangegeten vis. (Lausitz, Duitsland)
De mink is ooit naar Europa gehaald voor de pelsdierfokkerij, maar al in 1926 wisten ontsnapte exemplaren zich in Frankrijk in het wild voort te planten. Ook elders wist de Amerikaanse nerts zich in het wild te vestigen. In Nederland worden geregeld individuen waargenomen, maar voor zover mij bekend is voortplanting hier in het wild nog niet vastgesteld. 

Schuilplaats van Amerikaanse nerts. (Femundmarka, Noorwegen)
Ik heb Amerikaanse nertsen gezien op IJsland, aan de kust van Noorwegen en vorig jaar in de Lausitz in Duitsland. Daar konden we een moeder met haar jongen een tijdje bestuderen aan de rand van een sloot. De Amerikaanse nerts heeft in die zin dezelfde habitatvoorkeur als zijn Europese neef. Ze zullen ook wel een gemeenschappelijke voorouder hebben vermoed ik. (Of maak ik nu een denkfout?) Hoe dan ook, ze zijn een soort 'intermediair' tussen de otter en de bunzing. Ze kunnen ook verbazend goed zwemmen. En blijken, net als alle andere marterachtigen, buitengewoon interessante beestjes. 

Hoe dan ook, ik deel hier graag wat plaatjes van sporen van Amerikaanse nertsen. Je weet nooit waar het goed voor is.  

Uitwerpselen van Amerikaanse nerts in vogelkijkhut. (Lausitz, Duitsland)
Uitwerpsel van Amerikaanse nerts met visgraten. (Runde, Noorwegen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten