vrijdag 14 februari 2014

De vingerafdruk van een boommarter

De drie verschillende boommarters op een locatie uit het zoogdieronderzoek van Hans
Hasper en Willem van Manen.
Soms lacht de wereld je toe. Zoals de afgelopen week. Hans Hasper en Willem van Manen doen met de nu even werkeloze cameravallen van de Werkgroep Roofvogels Nederland onderzoek naar het voorkomen van zoogdieren in Drentse bossen. Door veel camera's tegelijk te plaatsen en ze lang te laten hangen kun je iets zeggen over voorkomen, trefkans, activiteitspieken et cetera van verschillende zoogdieren. Ik mocht gelukkig opdraven om alle marters die op de beelden verschenen van een naam te voorzien, wat soms nog erg lastig c.q. onmogelijk is. Vooral als ze in een flits voorbij komen.

Allemaal reuze interessant. Maar het kan nog interessanter. Een van de camera's heeft een tijdje bij het kadaver van een ree gestaan. En daarop verschenen zowaar drie verschillende boommarters! Ik ben al een tijdje bezig om de boommarters in mijn onderzoeksgebieden individueel te herkennen. In theorie is dat mogelijk want elke boommarter heeft een unieke beftekening, een vingerafdruk, maar dan anders. Althans daar ga ik maar even vanuit. Er is altijd wel een stipje, frummeltje, streepje of ander kenmerk wat je op weg helpt. Het grootste probleem is echter om ze een beetje braaf voor de camera te krijgen.

Nou is dat Hans en Willem zonder opzet wel gelukt. Waarschijnlijk is het kadaver een belangrijke 'buit'. Daardoor gaan de boommarters veelvuldig op hun achterpoten staan om de omgeving te zekeren. Niet onlogisch met zoveel kapers op de kust. Doordat circuskunstje kun je wel het befpatroon prachtig zien. Op de foto kun je dat vervolgens op je gemak bekijken en intekenen op een 'dummy'.

Dan blijft natuurlijk nog een prangende vraag: hoe verhouden deze marters zich tot elkaar? Boommarters zijn territoriaal en verdedigen dat territorium tegen geslachtsgenoten. Het is op de foto's niet goed te zien, maar op de filmpjes is een van de drie marters duidelijk forser dan de andere twee. Dat zou mogelijk een man kunnen zijn. Die deelt zijn territorium meestal met meerdere wijfjes, maar die zitten weer meestal niet zo dicht bij elkaar in de buurt. De andere twee zouden moeder en dochter kunnen zijn. Soms staat een vrouwtje een deel van haar territorium af aan een dochter. Maar ja, zeker weten doe je het allemaal nog steeds niet niet. Maar er moet natuurlijk ook wel wat overblijven om je druk over te maken.

ps nog een leuk onderscheid tussen boom- en steenmarter op cameravallen als ze recht in de camera kijken: de donkere partij rond de neus. Bij de steenmarters afwezig, bij alle boommarters (5 in totaal) op de filmpjes van Hans en Willem aanwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten