woensdag 31 juli 2013

Natuurspoorjournaal #52 - Eekhoorns en sparren

Twee aangeknaagde sparrenkegels door eekhoorn (onder) en bosmuis (boven). De eekhoornkegel heeft twee gradaties in het knaagspoor. Het onderste gedeelte lijkt op muizenvraat. Maar is het niet...
Harry Holsteijn uit Groningen stuurde me onlangs een paar foto's van aangevreten sparrenkegels. De vraag was of het allemaal 'eekhoornwerk' was. Het antwoord was: Nee. Maar soms is het lastig te zien of er wel of geen muizen in het spel zijn. Gisteravond was ik op pad met Maaike en vonden we in een sparrenperceel op het Dieverzand veel aangeknaagde kegels. Opvallend waren de kegels die 2 verschillende knaagpatronen hadden. Het leek alsof de kegel eerst was bewerkt door een eekhoorn en daarna door een bosmuis. Als je goed kijkt, zie je echter dat de typische tandafdrukjes ontbreken zoals die aanwezig zijn bij muizenknagerij. Mijn vermoeden is dat dit duo-spoor wordt veroorzaakt door jonge eekhoorns. Dat idee is mede ingegeven door het feit dat ik dit soort kegels vooral in de zomer vind. Hoe dan ook, ik hoop dat twee onderstaande fotootjes wat licht in de duisternis scheppen.

Detail van de kegels. Op de bovenste kegel zijn (hopelijk) de tandafdrukken van de muis goed zichtbaar. Die tandafdrukken ontbreken bij op het kalere gedeelte de onderste kegel.




4 opmerkingen:

  1. Hmmmz... Zonder bovenstaande Kegels in mijn handen gehad te hebben, en de vindplaats gezien te hebben ;


    Na een middag sporen kijken met Annemarie van Diepenbeek is mijn kijk op kegelvraat danig bijgesteld... Ook maar iets van vlaggetjes aanwezig, en het is toch van eekhoorn.... (ook bij zo'n groot verschil in grootte als hierboven)
    Kegels van muis zijn echt geheel glad.
    Maar wat wellicht de determinatie echt helpt is de vindplaats. Die van muis is onder een stapel takken oid, zodat hij goed beschermd zit. Je vond deze ook niet zo heel vaak.

    Een ander verhaal dan de sporenboeken, die elkaar allemaal napraten, volgens Annemarie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb die bovenste, waar ik er maar een paar van heb (van drie verschillende locaties), gevonden bij een muizenburcht onder een boomwortel. Wat mij vooral opvalt, zijn de minuscule tandafdrukken dwars op de richting van de schubben. Zoals Annemarie trouwens ook keurig in haar eigen boek schrijft... Enne, er zijn op die bovenste kegel echt geen vlagjes aanwezig.

    Maar een andere vraag, waarom zitten bosmuizen altijd zo open bloot te eten voor de cameravallen als ze echt zo schuw zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je zegt dat er geen vlaggetjes aanwezig zijn, twijfel ik daar niet aan! Vind het zelf moeilijk dat van foto te beoordelen. Wil ook niet zeggen dat deze pertinent geen muis kan zijn, die dag met Annemarie was nog niet zo heel lang geleden en ďendert nog steeds na ;)
    Wellicht kun je het meer zien als een algemene mededeling :)


    Bosmuizen rare dingen zien doen klopt. Eergisteren bij een dassenburcht eentje die maar pijpen in en uit blijft lopen. Die héél schone kegels lijken zover echter wel exclusief op heel beschutte plekjes te vinden. Wellicht iets met verschillende personaliteiten te maken? Voorzichtige nauwkeurige types! >:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goede opmerking over die tanden dwars op de schubben, zal daar eens op letten!

    BeantwoordenVerwijderen