woensdag 24 juli 2013

Bushcraften en verwildernissen

Vandaag René even opgezocht in Gees. Houtvuurkoffie!
Gisteren las ik een stukje over St Joris Cycles, een kleine framebouwer uit Eindhoven. Wat dat met dit blog te maken heeft? Op zich niet zo veel, maar het gaat om het idee dat er achter zit. Dat idee is een Evil Plan zoals Hugh MacLeod (klik hier) dat noemt. Kort samengevat: in je levensonderhoud kunnen voorzien met iets wat je het allerliefste doet. Iets dat er toe doet en iets dat je bovenal met liefde doet.


René Nauta had ook zo'n Evil Plan. Hij wilde vooral veel buiten zijn, of beter nog: Indiaan worden. Maar als je zegt dat je voor je werk vooral Indiaantje speelt, wordt je meestal niet erg serieus genomen. Gelukkig hebben de Engelsen of Amerikanen daar een wat stoerder woord voor verzonnen: bushcraft. En net als de eigenaar van St Joris Cycles - die overigens prachtige fietsen bouwt - voorziet René nu in zijn levensonderhoud met wat hij het allerliefste doet: bushcraften.

Indiaantje spelen 2.0.

Een van de onderdelen van dat bushcraften is het leren herkennen en volgen van diersporen. Uiteindelijk krijg je immers ook gewoon honger van al dat buiten spelen en moet er iets in de pot boven het kampvuur. Toch handig als je dan weet dat je het spoor volgt van iets eetbaars. Trouwens als het zover komt dat je hier volledig op bent aangewezen, is er natuurlijk wel wat vreselijks gebeurd.

Sporen in het kamp. Plukplaats van een sperwer.
Zover is het (nog) niet. Tot die tijd, is het zoeken en vinden van sporen vooral ook een leuke bezigheid en daarin hebben René en ik elkaar gevonden. Geregeld gaan we samen een dagje op pad om van elkaar te leren. Maar ik heb het al vaker gemerkt - pas op, nu wordt het een beetje zweverig - dat het sporenzoeken een totaal andere dimensie krijgt als je voor langere tijd in de natuur bent. Daarom ga ik in oktober een weekendje met René mee op een speciaal Trackingweekend (klik hier voor meer info).

Iets later, op zaterdag 19 en zaterdag 26 oktober, organiseer ik samen met collega boswachter Corné Joziasse en natuurgids Maaike de Goeij, een zogenaamde WoldTrek in het Drents Friese Wold. Ook hier zijn we langere tijd buiten om op zoek te gaan naar diersporen en daarmee hopelijk een vleugje wildernis te vinden. Meer informatie hierover is later in het najaar te vinden op www.nieuwewildernis.nl.

Natuurlijk ook nog even een 'rondje' gedaan. Sporen van bosmuis.
O ja, ik heb ook een Evil Plan, maar daarmee zal ik jullie (voorlopig) niet vermoeien...Geen opmerkingen:

Een reactie posten