vrijdag 21 juni 2013

Natuurspoorjournaal #49 - De sigarenmaker

Sigaar van de berkenbladroller (Deporaus betulae)
Onlangs dwaalde ik met Maaike (klik hier voor haar bijdrage op dit blog) door de bossen rond Veenhuizen. We hadden een duidelijk doel, maar de blik ging natuurlijk al snel naar de grond. Overal lagen namelijk keurig opgerolde berkenblaadjes. 'Ah, kijk, de berkenbladroller.' Klaar om verder te gaan, op zoek naar sporen van 'echte' dieren.

Insecten komen er bij spoorzoekers vaak een beetje bekaaid vanaf. Bij mij was dat eerlijk gezegd niet anders, maar ineens is de knop op. Waarschijnlijk veroorzaakt doordat ik eindelijk de Thieme's Kevergids op de kop kon tikken. In dit meesterwerkje staat bijvoorbeeld een uitgebreid hoofdstuk over broedvoorzorg met - o toeval - een mooi verhaal over de berkenbladroller.

Het kevertje maakt een S-vormige insnijdingen in het blad naar de nerf toe. Daarna wordt de nerf aangeknaagd en vervolgens wordt ook de andere bladhelft onder handen genomen. Van de ene verwelkende bladhelft wordt een binnenmantel gemaakt en vervolgens wordt de andere bladhelft daar weer overheen gerold. Tijdens het rollen maakt ze in het verwelkende bladoppervlak een aantal broedzakjes waar ze haar eitjes in legt. Uiteindelijk naait ze boel met een paar ferme steken aan elkaar.

Klaar is Kees, alsof iemand een sigaar heeft gedraaid. Fraai staaltje ambachtswerk. Daar kunnen ze in Cuba een puntje aan zuigen.

1 opmerking: