zondag 13 januari 2013

Te vroeg gepiekt

De natuur was van slag of in de war. Voorjaar in januari en Sneeuwklokjes bloeien hartje winter. En meer van dat soort krantenkoppen. Daarom zullen ze wel sneeuwklokjes heten, denk ik dan. Op het gevaar af dat ik als onverschillig wordt versleten. Misschien doe ik wat te afstandelijk over hoe de natuur op 'extreem' weer reageert. Alsof weer geen natuur is! Sorry, doe ik het nog een keer.
Mannelijke 'bloemen' van de hazelaar.
Vorige week stond ik voor de camera van RTV Drenthe te vertellen over vroege lenteboden. Een hazelaar had het gewaagd zijn eerste katjes uit te vouwen en aan de eindknop van een tak zat potjandorie ook al een vrouwelijk bloempje. Beetje vroeg inderdaad, meestal zijn ze eind januari pas in voorjaarsstemming. 
Ik was natuurlijk vooral weer ontroerd door de schoonheid van dat bloempje. En blijkbaar stond de camera nog aan. Je hoort me murmelen over een 'elke keer weer een klein wonder', of zoiets. Dat was niet de bedoeling. Boswachters zijn immers mannen van stavast.  
Vandaag liep ik samen met mijn lief een stevig rondje door het bos. Ook hier zagen we een hazelaar die er helemaal klaar voor was. Was! Want nu het ineens twintig graden kouder is, denk je als enthousiaste naaktbloeier vast 'shit, weer te vroeg gepiekt dit jaar.' 


1 opmerking: