zondag 11 mei 2014

Boeken - Roofdiergids

Pagina uit de Roofdiergids over het verschil tussen wasbeerhond, das en wasbeer.
Nu wolven, lynxen, wilde katten en wasbeerhonden ons land overspoelen, is het goed om wat licht in de duisternis te scheppen. Want is de grote afdruk op die akker nu de prent van een wolf of gewoon van een uit de kluiten gewassen hond? En als je in een flits een wasbeerachtige hond voorbij ziet rennen, waar moet je dan op letten?
Jaap Mulder (tekst) en Jeroen Helmer (tekeningen) hebben een handzaam boekje gemaakt dat op veel vragen rond roofdieren in West-Europa antwoord geeft. De kennis van Jaap Mulder op het gebied van roofdieren en de sporen die ze achterlaten is alom bekend, maar ook in dit boekje verrast hij me toch weer. Door subtiele feitjes te benadrukken, voegt het boekje echt wat toe aan al bestaande gidsen.
Ik vind het soms, ook al heb ik al duizenden cameravalbeelden bekeken, nog steeds lastig. 'Hé, was dat de kont van een das of toch van een wasbeerhond?' Door dat Mulder in het boekje bij deze soorten bijvoorbeeld de nadruk legt op de patronen in en de vorm van de staart (zie afbeelding) wordt het weer iets gemakkelijker. Ook het overzichtje van het verschil tussen zwemmende marterachtigen (otter, Amerikaanse nerts) en knaagdieren (bever, woelrat, beverrat en muskusrat) is verhelderend.

Sporen
De laatste bladzijden van het boekje worden besteed aan prenten en andere sporen. Handig als je weer eens een grote pootafdruk van een hondachtige tegenkomt. Maar ook Mulder kan niet het verlossende antwoord geven hoe je een prent van een wolf onderscheidt van een grote hond. Er zijn wel wat subtiele aanknopingspunten. De prent van een wolf is over het algemeen iets 'ruimer' en ovaler, maar ik garandeer dat in een blinde test zelfs de grootste specialisten geregeld de boot in gaan. De prenten bij de soortbeschrijvingen zijn trouwens op ware grootte. Bij het overzicht achterin ontbreken de maten, wat juist wel handig was geweest.
Kortom, het is geen uitputtend boek, maar wel een buitengewoon handig gidsje om altijd bij je te hebben in de rugzak. En tot slot, iets over te tekeningen van Jeroen Helmer. In een interview dat ik vorig jaar voor Zoogdier had met Wouter Helmer van ARK Natuurontwikkeling zei hij iets in de trant van: mijn broer Jeroen kan verbeelden wat ik voor me zie. Uit de Roofdiergids blijkt dat Jeroen Helmer het ook kan bij mensen met wie hij geen bloedband heeft.

Het boekje is voor 12 euro inclusief verzendkosten te bestellen bij Jaap Mulder via www.mulder-natuurlijk.nl of via info@ark.eu.

Prenten van een vos. Voorpoot (boven), achterpoot (onder). 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten