Sneeuwspoor

Hieronder vind je een een aantal 'producten' die van pas kunnen komen bij spoorzoektochtjes, al dan niet in de sneeuw. Veel plezier ermee!

Filmpje

Hieronder vind je een filmpje dat Nicolette en ik maakten in januari 2014, met de sneeuwsporen van een lynx...


Educatie
  1. Sneeuwspoor opdrachtkaart. Een set van 9 kaarten (met instructie) met leuke opdrachten rond diersporen in de sneeuw. Klik HIER om het te downloaden. 
  2. Plak diersporen. Een activiteit voor binnen. Om prenten en gangen te leren herkennen van verschillende dieren. Klik HIER om het te downloaden. 
  3. Het Dieren duet. Een voorbereidende activiteit (met instructie) om 10 prenten te leren koppelen aan de bijbehorende dieren. Klik HIER om te downloaden. 
Voorbeeld van een van de duetten.

Fotobeeldbank van diersporen in de sneeuw
  1. Klik HIER om naar de beeldbank toe te gaan

'Eigen' tracks interpreteren in de Harz. Vlaggetjes zetten om goed verschil te kunnen zien tussen prenten van voor- en achter'poten'. 
Van Groen en Doen, een stimuleringsprogramma van het Ministerie van EL&I, heb ik 1000 euro gekregen voor het mini-project Sneeuwspoor. Groen en Doen is onder meer bedoeld om opleidingen aan te bieden voor vrijwilligers in natuur- en landschapsbeheer. Het project Sneeuwspoor heb ik bedacht om mijn kennis en die van een aantal andere specialisten op het gebied van diersporen (in de sneeuw) op verschillende manier te delen
  1. Organiseren van een trainingsweekend voor gidsen in de Harz (Duitsland). In de Harz is de kans op sneeuw veel groter dan in Nederland. Bovendien komen hier alle diersoorten voor die ook in Nederland aanwezig zijn. Uit ervaring weet ik dat op korte afstand van elkaar veel sporen te vinden zijn. 
  2. Aanleg van een fotobeeldbank met zoveel mogelijk relevante 'sneeuwsporen' van verschillende diersoorten. De beeldbank is voor iedereen toegankelijk en de foto's mogen door derden worden gebruikt voor educatieve natuurdoeleinden. 
  3. Ontwikkeling van 1 of 2 educatieve activiteiten rond 'diersporen'. Als er dan een keer sneeuw ligt in Nederland kunnen natuurgidsen, boswachters of begeleiders van educatieve (kinder)activiteiten deze gebruiken voor een lekker dagje buiten. 
  4. Delen van de resultaten tijdens het sporenweekend via (sociale) media als Twitter, Facebook en natuurlijk het blog Natuurspoor.com.
Deelnemers aan het trainingsweekend

Koen Rengers, Edith Barf, Maaike de Goeij, Pauline Arends, Hannelore Börger (www.deduurzameboerderij.nl), Diliana Welink, Marieken Hornman, Elizabeth Koops, Nicolette Branderhorst, Guido Lek en Aaldrik Pot.