maandag 2 april 2018

Natuurspoorjournaal #105 - Kauwproppen

In de afgelopen weken vond ik kort achter elkaar een zogenaamde kauwprop. Zo'n kauwprop is niets anders dan een fijngekauwde en weer uitgespuugde hoopje plantenresten. Bij de eerste vondst ging het om een prop pitrus op het landgoed Welna op de Veluwe (zie foto 1). Aan de prenten die eromheen stonden konden we opmaken dat het van een wild zwijn was.
Foto 1. Kauwprop (pitrus) van wild zwijn. Welna, Veluwe.
Dat wilde zwijnen die soort sporen achterlaten, had ik al eerder gezien in de nawinter. Nagenoeg al het hoogwaardige voedsel is op, maar de honger blijft. Ze proberen dan in leven te blijven van planten die nagenoeg niets opleveren. Of zoals Gerrit Jan Spek het zei in een mailwisseling: 'Misschien ga je dan net niet dood.'

Foto 2. Vastgelegd stuifzand met o.a. buntgras. Kootwijkerzand.
Een paar weken later vond ik op het vastgelegde stuifzand bij Kootwijk (zie foto 2) soortgelijke proppen (foto 3), maar nu waren het restanten buntgras. Ook hier ging ik er weer vanuit dat het afkomstig was van wilde zwijnen, maar hoe ik ook zocht, ik kon niet één prent of een ander spoor van een wild zwijn vinden. Daarentegen miegelde het van de edelhertprenten en ook lagen her en der uitwerpselen van edelherten.

Foto 3. Kauwprop (buntgras), hoogstwaarschijnlijk van edelhert. Kootwijkerzand.
Ik ken dit fenomeen niet van herten en daarom stuurde ik de foto's naar faunaspecialist Gerrit Jan.  Hij kent die kauwproppen vooral ook van wilde zwijnen en niet direct van herten. Maar hij heeft herten wel eerder op buntgras zien foerageren. Toen was het ze om de bloeiwijzen te doen. Buntgras lijkt in deze tijd van het jaar ook voor herten niet echt een ideale voedselbron, maar ook zij hebben vast honger nu. Of ik heb gewoon niet goed genoeg gezocht en tientallen zwijnenprenten over het hoofd gezien. Dat kan natuurlijk ook...
Ergo, wel eens edelherten op buntgras zien foerageren, kauwproppen zien produceren of er ergens iets over gelezen? Ik hoor het graag!

7 opmerkingen:

  1. De ondergrond op het Kootwijkerzand kan keihard zijn... Ik ga er regelmatig spoorvolgen en raak zelfs een volwassen keiler kwijt... Wanneer het vochtig is geweest zijn prenten wel weer goed zichtbaar. Het kan dus erg wisselend zijn of prenten goed registreren. Prenten kunnen daarna vervolgens ook erg lang zichtbaar blijven. De bewuste proppen kunnen daar ook erg lang blijven liggen. Die combi samen maken het soms wel lastig om het spoor aan een dier te kunnen koppelen d.m.v. de prenten die eromheen zichtbaar zijn.

    Mooi sporengebied, wij zijn er zondag weer :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat snap ik Jeroen, maar dat was niet de vraag ;-) Ik wil graag weten, in eerste instantie, of het bekend is van edelherten dat ze dit soort kauwproppen produceren. Bovendien waren de kauwproppen aardig vers en was de ondergrond niet hard. Maar juist om te voorkomen dat ik alsnog verkeerde conclusies trek, wil ik graag meer weten over die kauwproppen bij herkauwers.

      Verwijderen
    2. Ik heb daar nooit aanwijzingen voor gevonden Aaldrik, voor wat dat waard is... Zover ik weet (ook uit discussies over dit spoor met Annemarie) doen alleen zwijnen dit. Maar ik kan het niet uitsluiten...

      Verwijderen
    3. Ik heb dat ook altijd aangenomen, maar wil het nu een keer goed uitzoeken. Van een schapenhouder krijg ik nu het bericht dat schapen met een versleten gebit in ieder geval ook dit soort kauwproppen produceren.

      Verwijderen
    4. Oh wat goed! Dat is nieuw voor mij. Succes!

      Ik zal zondag goed om me heen kijken op het KWZ, wie weet zie ik proppen die ik aan edelhertenprenten koppelen kan :)

      Verwijderen
    5. Ik vond de meeste proppen op het gedeelte achter het hoofdgebouw van Radio Kootwijk. Veel plezier. Iemand uit Ede reageert nu dat edelherten 'vooral op verwaarloosde weilanden of voerweitjes waar ze nu uit het laatste opgedroogde gras de sappen uit sabbelen en de rest weer uitspuggen.' Blijkbaar is dat gras ongeschikt om te verteren. Waarom zou je het anders weer uitspugen? Nou ja, goed opletten dus ;-) Veel plezier.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen