zondag 22 maart 2015

Natuurspoorjournaal #78 - De das en het vakantiehuisje

Verse wissel van een das. 
Er wordt wel eens een beetje schamper gedaan over de waarde van kennis van diersporen bij fauna-onderzoek. Ik vind dat natuurlijk jammer, niet in de laatste plaats omdat tracking zo'n aangename bezigheid is en niets leuker is als aangenaam en nuttig verenigd kunnen worden. Deze week kwam stuitte ik weer op zo'n voorbeeld waarbij een dierspoor binnen twee gedachtesprongen tot een verheugenswaardige constatering leidde.

Over een walletje zagen Tonnie en ik een verse wissel van een das. Niet iets om je in eerste instantie heel druk over te maken, maar die wissel betekende dat de burcht in de buurt weer bezet was na lange tijd van 'leegte'. Goed nieuws. Op de burcht zelf was echter nog niet zoveel bijzonders te zien: geen graafwerk, geen gesleep met nestmatieraal, geen latrines, nauwelijks wroetsporen. Niet meteen aanleiding om per se te willen weten wat er op die burcht gebeurt. Maar die forse en verse wissel gaf ons juist wel te denken. Dus toch maar een camera geplaatst.

Uit de beelden bleek dat een stevige dassenman zijn intrek in de burcht had genomen. Ook dat is nog niet zo heel spannend, maar dat wordt het wel als je bedenkt dat diezelfde man eerder nog bij zijn vrouwtje op een andere burcht een stuk verderop zat. Het gebeurt vaker dat mannen in de tijd dat er jongen zijn geboren hun heil elders zoeken. De wissel gaf aan dat pa nog wel geregeld even op bezoek gaat bij zijn vrouw, die nu hopelijk vooral haar energie aan haar nakomelingen besteed en haar humeurige man naar het 'vakantiehuisje' heeft gestuurd.

De relatie tussen verschillende burchten is razend interessant en we weten er ook maar zo weinig van. Het is bekend dat dassenfamilies meerdere burchten gebruiken en geregeld wisselen van plek, maar wat de exacte drijfveren zijn waarom en wanneer ze dat doen, weten we (nog) niet. Net zoals veel andere drijfveren van dassenfamillies. Gelukkig maar...

ps. Sinds gisteren is de site www.cybertracker.nl online. Voor meer informatie waarom de methode van Cybertracker zo leuk is, verwijs ik je graag naar dit blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten