maandag 16 april 2012

Spoorboekjes


De KNNV Uitgeverij brengt geregeld boeken uit waar iedere natuurliefhebber van gaat watertanden. Ook al weten ze op voorhand dat zo'n uitgave maar een zeer beperkt publiek bereikt, ze doen het toch gewoon. Hulde! Maar ook aan de jeugdige natuuronderzoeker wordt gedacht. Voor een appel en een ei (€4,95) is er de zogenaamde In beeld-serie. In die reeks verscheen onlangs de uitgave Diersporen in beeld.

Dit boekje is bij uitstek geschikt om kinderen vertrouwd te maken met het fenomeen diersporen. Zoals schrijver Kees de Heer ook terecht opmerkt, diersporen zijn er altijd en overal. Het boekje in zakformaat geeft weliswaar een beperkt overzicht van diersporen, maar ik weet zeker dat het kinderen en hun (groot)ouders op het goede spoor zet. Daarna kan men altijd nog de Veldgids Diersporen van Annemarie van Diepenbeek worden aangeschaft (klik hier voor verwijzing naar dit boek).

Wat ik erg leuk vind aan Diersporen in beeld zijn de tekeningen van Elwin van der Kolk en ReneĆ© den Besten. Meestal zijn goede foto's (met de nadruk op goede) beter, maar tekeningen brengen vaak meer sfeer in zo´n boek. En spoorzoeken is toch ook een beetje romantiek nietwaar. Los van de sporen zelf, wordt in de tekst een schat aan 'weetjes' over de leefwijze van dieren gegeven. Ik ben zelf niet zo thuis in de 'insectensporen' en heb zelf bijvoorbeeld weer iets geleerd over bladmineerders. En dat voor de prijs van een (te dure) kop koffie. Hoe kunnen ze het maken...

Klik hier voor meer informatie over Diersporen in beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten