woensdag 21 maart 2012

Dierspoorjournaal #8 - Vandalistische reebok

Je bent een gezonde reebok en dus heb je een stevig gewei. Een zesender noemen ze dat geloof ik. Dat gewei is je trots, je laat zien hoe machtig en ‘gevaarlijk’ je eigenlijk bent. Andere bokken kunnen aan de hand van je gewei al een inschatting maken hoe de vlag er bij hangt. Ben je te verslaan of niet? Kortom, dat gewei is in een bokkenleven van groot belang.

Een bepaalde periode in het jaar word je echter gierend gek van dat gewei. En dat is ongeveer nu. De fluwelen bast die het hoorn nog bekleedt moet er af. Er wordt wel beweerd dat het op een gegeven moment gaat jeuken, maar eigenlijk komt het nog meer van binnenuit. Het is iets met hormonen, vertelde een Duitse reeenprofessor mij ooit. Ergens in dat bokkenlijf wordt het ‘beslist’: nu moet die bast er af. Nu. Schuren met die handel.

Daarvoor wordt een jong boompje uitgezocht, niet te dik. Een centimeter in doorsnede hoogstens. Het zijn dezelfde boompjes die ook elders in het jaar geschikt zijn om je geur op af te zetten, je territorium af te bakenen zoals dat heet. Dat gaat nog met een bepaalde vriendelijkheid. Een klein deel van het stammetje wordt op den duur kaalgeschuurd. Maar het boompje die als ‘ontvellingsboompje’ moet dienen, is geen lang leven beschoren. Het wordt van boven tot onder gebruikt. De drang is zo sterk dat ook de grond rondom het boompje moet worden bewerkt met je hoeven. Platgetrapt, opengekrabt, kapot gemaakt…

Nu hoop ik dat die animalcops hun werk niet al te letterlijk opvatten. Voor je het weet is er ineens een meldpunt voor vandalistische reebokken.Het slachtoffer.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Aaldrik, leuk verhaal vanuit het perspectief van de Reebok. Kleine toevoeging, i.p.v. 'De fluwelen bast die het hoorn nog bekleedt moet er af.' Was het wellicht correcter geweest om het als volgt te omschrijven: 'De fluwelen bast die het gewei nog bekleedt moet er af.' Zoals je weet zijn hoorns permanent en wordt een gewei jaarlijks afgeworpen. Hoewel het wel opgebouwd is van hoornig materiaal ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig lees je het goed. Er staat namelijk het hoorn (als in het hoornige materiaal) en niet 'de hoorns'...

    Groet Aaldrik

    BeantwoordenVerwijderen