maandag 2 mei 2011

Gastblog - Torenvalk

Niets is leuker dan dingen in de natuur met elkaar te delen. Of zoals een goede vriend van me laatst sms-te toen hij een dassenburcht zat te posten: Ik wil hier alleen zijn en toch wil ik het delen...

Ik wil Natuurspoor ook graag delen met anderen oftewel wie een leuke, interessante of ontroerende bijdrage heeft die past bij de sfeer van Natuurspoor, wees welkom voor met een Gastblog. Bjorn van der Hoek doet wat dat betreft de aftrap! Lees zijn belevenissen met een paartje torenvalken in zijn tuin.


Het is lastig om een torenvalk te zijn. Het wordt je niet makkelijk gemaakt met de concurrentie om voedsel, helemaal als de muizenstand ook niet om over naar huis te schrijven is. Bomenkap en nestconcurrentie maken het niet makkelijker voor deze prachtjager. Over het laatste kan ik bijna wel een boek schrijven.

In een spar in de tuin is een prachtig plekje voor een nest. Aan de rand van grasland en akkers, een uitkijkpost bij uitstek. Wat wil je als muizenjager nog meer?! Enkele jaren is het een boomtop waar elk jaar een paartje torenvalken broedt. Vorige twee jaren hebben ze jongen kunnen grootbrengen, er is een van de kroost van vorig jaar die hier ook zoekt naar een plekje in de buurt. Met het nest onzichtbaar voor het blote oog, was het enige wat hun aanwezigheid verried het af en aan vliegen onder een luid gekèk. Dit jaar lijkt het anders... Er zijn meer vogels die het hebben voorzien op deze villa ‘waailand’.

Strijd
De afgelopen weken is er een strijd gevoerd over wie dit jaar mag broeden. Er zijn wat kraaien geweest die het nest wat vergroot hebben, het is nu duidelijk zichtbaar, alsof de villa een veranda heeft gekregen. Toch heeft de torenvalk zijn intrede gedaan en zit al enkele weken te genieten van de plek. De paring heeft plaatsgevonden, het leek zonder problemen een mooie plek te worden voor een nieuwe familie... Ware het niet dat de kraaien het er niet bij lieten zitten. Ze hadden niet voor niets de moeite gedaan een uitbreiding te bouwen. Enkele dagen is hier wat burengerucht geweest. Gescheld en gevlieg en gefladder, met uiteindelijk de torenvalk nog steeds op de troon. De belegering van de villa was alleen niet alleen van de kant van de kraaien... Ook een eksterpaartje mengde zich in de strijd, hier had de torenvalk iets meer moeite mee. Het paartje eksters heeft zelfs enkele dagen op het nest gezeten. De tegenaanval werd ingezet en ze kwamen harder terug dan ooit. Herovering was een feit. Ook de houtduif had van de plek gehoord, en waar meer vogels vechten om een been, vliegt de houtduif dwars door de veranda heen... Onhandig gefladder, als een losgeslagen projectiel een aantal pogingen ondernomen om z'n intrede te doen.

Gegak
De torenvalk heeft hard van zich afgebeten en ook deze aanval overleefd, met een beetje schade aan de nieuwe uitbouw van de villa. De rust keert terug, de aanvallers leken zich overgegeven te hebben. Ze hebben de intrede gedaan op andere locaties in de tuin. Sociale woningbouw dit jaar voor kraai, ekster en duif. Torenvalk bewoont de villa en heeft haar met verve verdedigd. Tot twee week geleden... Luid gekwek, gekèk en gegak... Gegak? Nee maar, een paar enorme vogels op het nest. Dit kan niet waar zijn, is het echt? Er passen zelfs twee nijlganzen op de veranda, voor heel even althans. De veranda breekt af en ligt half door de top van de spar. Verwoesting tijdens de belegering. De villa is weer terug bij z'n oude formaat. Maar wie o wie wint dit gevecht? Moet de torenvalk uiteindelijk toch het onderspit delven hier bovenin de spar? Letterlijker kan het bijna niet, sparren!Nijlganzen in te top...

1 opmerking: